top of page

Tijd voor je tuin!

Nu het hoog zomer is moeten we het ook over de tuin hebben. Want hoe maak je jouw buitenplekje mooi? Dat kan best een hele opgave zijn. Je praat dan over verlichting, welke kleuren, vloerkleden of planten. Dat zijn allemaal aspecten waar je mee bezig gaat zijn tijdens de verbouwing in de tuin of kleine veranderingen. In deze blog lichten wij toe hoe je het beste keuzes kan maken.


Tuinverlichting

Buitenverlichting, het is niet meer weg te denken uit het tuinbeeld van Nederland. Niet alleen in huis, maar ook in je tuin kun je het gezellig maken met de juiste buitenverlichting.

Bij een lange zomeravond met een glaasje wijn op het terras, past natuurlijk geen felle bouwlamp.

Mooie verlichting zorgt voor de juiste sfeer op een gezellige of romantische zomeravond.

Lampen gaan lang mee, neem dan ook wat tijd om mooie tuinlampen uit te zoeken.

Je tuin is namelijk een verlengstuk van je huis



Het perfecte buitenkleed in 3 stappen


Stap 1 - Voor welke vorm ga jij?

Vierkant, rechthoekig of gewoon rond? Breek de dynamiek van de tuin met een gek of mooi kleed. Vaak geeft rond een speels effect en breekt de dynamiek van de tuin. Je kan één groot kleed nemen maar ook meerdere. Je kan ze overlappen dat ze tot elkaar zijn afgestemd.


Stap 2 - Welk materiaal?

Wanneer een buitenkleed onder een overkapping of andere ruimte in de tuin komt te liggen, kun je in principe voor elk type materiaal kiezen. Je hebt dan net wat meer keuze, bijvoorbeeld uit een mooi geweven, gehaakt of juten vloerkleed. In principe kun je elk vloerkleed voor binnen ook buiten neerleggen, al vind ik een hoogpolig kleed wel wat minder fris in verband met vuil, beestjes en schimmelgevoeligheid. Een echt buitenvloerkleed is van polypropyleen/ polypropeen. Het gros van de buitenkleden is gemaakt van dit onbreekbare plastic en dat is niet voor niets: het is behoorlijk slijtvast, neemt geen vocht op en vervaagt nauwelijks van kleur. Wanneer een buitenvloerkleed dag in, dag uit met regen, zon en vuil in aanraking komt, is het sowieso verstandig om voor dit type kleed te kiezen. Tegenwoordig zie je ook steeds meer vloerkleden die gemaakt zijn van gerecyclede petflessen. Deze kleden zijn ook ideaal voor buiten!


Stap 3 - Kleuren en prints

Een belangrijk stijlpunt: een kleed moet qua kleur niet alleen matchen met de kussens en buitenmuur, maar ook met de bloemen rondom. Vloerkleden met drukke prints werken buiten prima; die veelzijdigheid zie je in de natuur ook. Zolang je dicht bij het kleurpalet van de planten en meubels blijft past alles bij elkaar. Speel je liever op safe, kies dan voor een effen kleed in een natureltint zoals grijs, taupe of bruin. Dat hoeft echt niet saai te zijn, zeker niet wanneer je kiest voor een stoer kleed met structuur. Een grafisch zwart-wit kleed doet het ook altijd goed.



De leukste kussens op de tuinset!

Waar moet je aan denken bij het kiezen van het perfecte kussen op jouw loungeset? Als eerst wil je natuurlijk de kleur bepalen, want wil je neutraler gaan of kies je voor een gekke kleur dat de kleur in de tuin breekt? Zelf vind ik dat je met kussens leuk kunt spelen. Groot, klein, langwerpig of juist rond zijn de vele opties die je kunt nemen. Ook zeker belangrijk is het materiaal! Want staat de loungeset onder een overkapping of niet? Moeten de kussens iedere avond naar binnen of wil je ze juist het hele seizoen laten liggen?

Polyetherschuim Dit materiaal is licht van gewicht en voelt stevig aan dus ook makkelijk te verplaatsen!

Eco schuim Dit type schuim is erg zacht. Eco schuim wordt op een milieuverantwoorde wijze geproduceerd. Let wel op dat het materiaal zwaarder is dan polyetherschuim.

Koudschuim Koudschuim heeft meer veerkracht dan polyetherschuim en het zit steviger dan eco schuim. Ideaal voor diegene die zijn loungeset graag veel en lang achter elkaar gebruikt. Wel is dit materiaal wat zwaar om op te tillen en dus lastiger te verplaatsen.

Sneldrogend schuim Dit type schuim is perfect voor wie de loungeskussens graag bij elk weertype gewoon buiten wil laten liggen. Sneldrogend schuim is namelijk lucht- en waterdoorlatend. Of het nu licht miezert of het heel hard regent dit kussen kan er gewoon tegen!


Oh en vergeet niet om leuke sfeerkussens op je loungeset te leggen; kies voor gekke printen en mooie kleuren.



De planten in de tuin

Uiteraard moeten we de planten niet vergeten. Je kan kleur toevoegen in je planten of juist je plantenbakken. Deze dingen zijn goed om over na te denken voor het aanschaffen van planten; de grond, de bezinning of de hoogte die de plant maximaal mag bereiken. Daarna kan je gaan kiezen voor jouw favoriete kleuren en geuren. Niet alleen leuk om naar te kijken uiteindelijk, ook goed voor o.a. de bijtjes en de vlinders.



3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page