top of page

Het kiezen van de perfecte gordijnen

Ik zie vaak dat gordijnen pas aan het einde van een project worden aangeschaft (logisch ook, maar vertel ik straks meer over). Hierdoor merk ik dat sommige mensen minder tot geen zin meer hebben om er tijd in te steken om op zoek te gaan naar de perfecte gordijnen of dat er eigenlijk geen geld meer voor is. Het is heel begrijpelijk, bij bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis of bij een verbouwing moeten eerst andere dingen gebeuren. Denk hierbij aan het leggen van de vloer, het stucen van alle muren. Als dit klaar is, kan je pas de maten inmeten voor de gordijnen (als ze helemaal tot de vloer lopen). Er zijn dan al veel grote uitgaven gedaan. Terwijl gordijnen veel sfeer kan toevoegen in je huis en voor de puntjes op de i kunnen zorgen. Maar hoe kies je je perfecte gordijnen?


Beeld van VTWonen Beeld van Karwei


Welke stijl moeten ze hebben?

Je wilt graag dat je gordijnen passen bij de rest van je interieur. Hierbij is de kleur en het materiaal van belang. Bij een industriële stijl kan het mooi zijn om gordijnen te kiezen met een grove structuur in een donkere tint. Terwijl het daarentegen bij een Scandinavisch interieur juist mooi is om een gordijn te nemen die effen is of met een verfijnde structuur. Wil je het een rijkelijk en/of chique gevoel geven, kies dan voor een velours stof.


Wat is de juiste stof?

Kies je voor een inbetween, vitrage, overgordijn of moet het echt verduisterend zijn? Bij het kiezen van de soort stof, is het handig om te kijken naar de functie ervan. In de slaapkamer is het niet praktisch om een inbetween te kiezen als er verder niks anders aan raamdecoratie hangt. De functie en het soort stof hangen dus best nauw samen.

Denk bij het kiezen van de stoffen aan het materiaal waarvan het is gemaakt. Een gordijn van een 100% linnen is prachtig, maar heeft een natuurlijk materiaal heeft ook een nadeel. Het is gevoeliger om te krimpen. Als je een gordijn tot op de vloer heb besteld, kan het zijn dat als de luchtvochtigheid verandert in de kamer dat deze krimpt en net een paar centimeter boven de vloer hangt. Ook is het zo dat als het gordijn veel in de zon hangt, dat de verkleuring sneller zal zijn.

Denk er wel bij: elk gordijn, maakt niet uit welk materiaal, kan verkleuren door zonlicht.


Kleur bekennen

Durf jij het aan om een gordijn te doen in een opvallende kleur? Heb je er voor gekozen dat deze juist mogen opvallen. Of heb je liever een rustige kleur, waardoor je sneller andere spullen kan veranderen. Deze keus is natuurlijk helemaal aan jou. Hou bij het kiezen van de kleur ook rekening met de vloer en de meubels die er dicht bij staan. Als je een mooie lichtgrijze betonnenvloer hebt, is het niet mooi om de gordijnen in een licht grijze stof te kiezen. Kies er dan voor om een mooie off-white kleur te kiezen, waardoor deze lichter is, of juist een donkere tint of kleur. Zorg ervoor dat de gordijnen een contrast krijgt met de vloer, gordijnen mogen opvallen.


Beeld bij Art-floor

Bij de aanschaf

De gouden tip bij het uitzoeken van de goede kleur en het juiste materiaal: kijk de staal altijd bij daglicht en het liefst bij jou thuis. Een staal kan je nooit goed beoordelen in een winkel waar verschillende lampen op schijnen en al helemaal niet van een afbeelding op het internet. Vraag dus altijd of het mogelijk is om de staal mee naar huis te nemen of het aanvragen van een staal die thuis wordt gestuurd. Het is zonde als de gordijnen op maat zijn gemaakt, en ze toch net niet passen in je interieur.


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page